Το ταλέντο είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυΐα είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν καν να δουν. (Άρθουρ Σοπενάουερ)

Με τη φιλοσοφία είτε θα αυξήσεις τις γνώσεις σου, είτε θα συνειδητοποιήσεις την άγνοιά σου. Ότι από τα δύο και αν σου συμβεί είναι καλό. (David Hume.)




Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Kλέπτης- κλεπτίστερος- κλεπτίστατος.


                                    

Τα παραθετικά του επιθέτου « κλέπτης» στην αρχαία  ελληνική. Ο  καθένας μας ας διαλέξει πού ανήκει , σε ποιο βαθμό δηλ. θετικό , συγκριτικό ή υπερθετικό; Όχι τίποτε άλλο , αλλά να βρούμε ποιος φταίει λιγότερο ή περισσότερο. Βέβαια,  ευτυχώς υπάρχουν και  κάποιοι που δεν έχουν καμιά σχέση μ’αυτό το επίθετο. Η αλήθεια είναι πως  δεν τα άρπαξαν όλοι το ίδιο! Αυτοί που τα άρπαξαν χοντρά , οι κλεπτίστατοι δηλ. πολύ δύσκολα ανακαλύπτονται , έχουν τον τρόπο τους. Ο  άλλοι εύκολα ανακαλύπτονται και πληρώνουν. Εδώ που τα λέμε χρόνια καυχόμασταν ότι καταγόμαστε από « κλέφτες και αρματωλούς» κι εμείς το επαληθεύαμε συνεχώς!  Μόνο που εκείνοι οι « κλέφτες» έκλεβαν τον κατακτητή, για να επιβιώσουν και να πολεμήσουν για να αποτινάξουν τον ξενικό ζυγό, ενώ εμείς κλέβουμε το ίδιο το κράτος, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε! Βέβαια και το κράτος πρέπει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του , που δεν είναι πάντα. Τέλος πάντων  καιρός είναι  να σταματήσουμε να  κλέπτουμε « ημάς αυτούς»( πολιτικοί τε και ιδιώτες) και αντί να κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στα παραπάνω παραθετικά,  καλό θα είναι να τους κατατάσσουμε στα παραθετικά του επιθέτου « έντιμος». Ίσως έτσι δούμε κάποτε μια άσπρη μέρα! Και νομίζω ότι μας αξίζει!
Υ.Γ. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα πολύ εξευγενισμένο λόγο........ έτσι μου βγήκε... άλλες φορές όμως!!! 

Κείμενο : Μιχάλης Τσεκουράκης.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε.



Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε.

Το  είπε πολύ ποιητικά ο μεγάλος Καζαντζάκης,μήπως όμως δεν το βιώνει κι ο καθένας μας καθημερινά; Κυλάει ο καιρός , ρυάκι σε κατήφορο, μα τί μ’αυτό;  Όταν γεμίζει εποικοδομητικά, άξιος ο μισθός, κι άστον να κυλάει. Το παν είναι ν’ αφήνει ο καθένας το στίγμα του σ’ αυτή τη ζωή , να μην τη διανύει « αβρόχοις ποσίν», να προλαβαίνει να γράφει « το βίο και την πολιτεία του». Έμμεσα ο Καζαντζάκης στηλιτεύει την αναβολή, την τακτική « άστο για αύριο».  Σημαντικό είναι ο καθείς μας ν’ ανακαλύψει έγκαιρα την κλίση του κι εκεί να αφήσει το έργο του. Να αφήσουμε κατά μέρος την τακτική « τί μπορώ να κάνω εγώ;».Δεν είναι ανάγκη να σπαταλάς το χρόνο σου εξ ολοκλήρου ανάμεσα στα τρία κουτιά της εποχής( TV,αμάξι, διαμέρισμα). Δεν αξίζει να παθιάζεσαι αποκλειστικά  με το ποδόσφαιρο και να ξημεροβραδιάζεσαι, όμηρος μπροστά στην οθόνη, αξιολογώντας τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών( δε λέω, χρειάζεται κι αυτό , μα με μέτρο) κι ούτε να σκοτώνεις το χρόνο σου παρακολουθώντας ανούσια κι ανόσια ριάλιτι που τελευταία κατακλύζουν τη μικρή οθόνη και κατά κοινή ομολογία συνθλίβουν την προσωπικότητα του θεατή και κατακερματίζουν την αξιοπρέπειά του. Να  μην καταντάς γενικώς « άχθος αρούρης» λόγω απραγίας.
Δώσε διεξόδους στη ζωή σου. Ανακάλυψε καινούριες ευχάριστες ασχολίες .Διάβασε, γράψε, ζωγράφισε, γίνε φίλος με τη φύση και απόλαυσέ την, κάνε ορειβασία , συναναστροφές, δραστηριοποιήσου σε φιλανθρωπικούς ή φυσιολατρικούς συλλόγους ή απλά επένδυσε στο θεσμό της οικογένειας. «Carpe diem», έλεγαν οι Ρωμαίοι και δεν είχαν άδικο, « χρόνου φείδου» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι εκφράζοντας λακωνικά το ίδιο νόημα. Μην αφήνεις , λοιπόν, στιγμή ανεκμετάλλευτη και θα προλάβεις πολλά στη διάρκεια της αστραπής, που θα έλθει βέβαια και θα παρέλθει , θα απαθανατίσει όμως τη ζωή σου και το πολύτιμο , γιατί όχι, στίγμα που άφησες.  

Μιχάλης Τσεκουράκης.