Το ταλέντο είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυΐα είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν καν να δουν. (Άρθουρ Σοπενάουερ)

Με τη φιλοσοφία είτε θα αυξήσεις τις γνώσεις σου, είτε θα συνειδητοποιήσεις την άγνοιά σου. Ότι από τα δύο και αν σου συμβεί είναι καλό. (David Hume.)




Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η προσβασιμότητα των δρόμων της πόλης μας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αναμφισβήτητα η πόλη της Καβάλας, εξαιτίας της γεωμορφολογίας της, είναι μια πόλη με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Στενοί δρόμοι, με ανύπαρκτα πεζοδρόμια και ελάχιστους χώρους στάθμευσης ιδιαίτερα στο κέντρο. Πόσοι όμως από εμάς αναλογίστηκαν κατά πόσο τα πεζοδρόμια είναι προσβάσιμα από άτομα με κινητικά προβλήματα ή με πρόβλημα όρασης; Υπάρχουν άραγε τα βοηθήματα εκείνα που θα κάνουν τη μετακίνηση των ανθρώπων αυτών πιο εύκολη; Είναι άραγε οι συμπολίτες μας ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για το ζήτημα αυτό; Με μια πιο προσεκτική ματιά στους δρόμους της Καβάλας θα δούμε ότι η μετακίνηση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη σε κάποιες περιπτώσεις. Κάποια ενδεικτικά προβλήματα είναι τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια, οι κακοτεχνίες στους δρόμους, τα τραπεζάκια από καφετέριες και τα διάφορα σταντ από τα εμπορικά μαγαζιά που είναι έτσι τοποθετημένα, ώστε να ενοχλούν όλους ανεξαιρέτως τους πεζούς. Αλλά ας δούμε τα προβλήματα αυτά με ορισμένες ενδεικτικές φωτογραφίες από την πόλη της Καβάλας.


1. Γειώσεις της ΔΕΗ που κατεβαίνουν πλάγια σε πεζοδρόμια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους τυφλούς, καθώς είναι ένα εμπόδιο που το βρίσκουν πρώτα με το κεφάλι και πολύ αργότερα με το μπαστούνι.



2. Ράμπα με ιδιαίτερα επικίνδυνο χάσμα στα πλάγια, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ανθρώπων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο ή τυφλών που κινούνται με λευκό μπαστούνι.

3. Σταντ με εμπορεύματα και τραπεζάκια στο βάθος που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν από το λευκό μπαστούνι.

4. Μπάρες οι οποίες δεν ανιχνεύονται από το λευκό μπαστούνι των ατόμων με πρόβλημα όρασης


5. Μπαλκόνι που προεξέχει στο ύψος του κεφαλιού. Κλασικό εμπόδιο που μπορεί να τραυματίσει τους τυφλούς στο κεφάλι.


6. Παρκαρισμένο αυτοκίνητο σε συνδυασμό με μπαλκόνι που προεξέχει σε επικίνδυνο ύψος. Η πρόσβαση για αναπηρικό αμαξίδιο αδύνατη, ενώ η πρόσβαση τυφλού ιδιαίτερα επικίνδυνη.


7. Παρκαρισμένο μηχανάκι σε συνδυασμό με στύλο της ΔΕΗ αναγκάζει άτομα με προβλήματα στην κίνηση να βγουν στο δρόμο. (Ιδιαίτερα επικίνδυνο για τυφλούς.)


8. Παρκαρισμένο αυτοκίνητο, δέντρα και στύλος της ΔΕΗ τοποθετημένα σε τυχαία διάταξη αναγκάζουν τυφλούς και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να κάνουν ελιγμούς. Κανονικά δέντρα και στύλοι φωτισμού πρέπει να μπαίνουν σε μία ευθεία γραμμή.


9. Αδύνατη η πρόσβαση στο πεζοδρόμιο για όλους, αναγκάζοντας όλους τους πεζούς ανεξαιρέτως να βγαίνουν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.


10. Κλαδιά πεταμένα στο πεζοδρόμιο που κάνουν την πρόσβαση αδύνατη σε όλους. Αναγκάζοντας τους πεζούς να βγουν στο δρόμο.


Αυτά ήταν μερικά ενδεικτικά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης. Έτσι υπάρχουν εμπόδια που μπορεί να θέσουν τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο και σε αυτά που απλά κάνουν την κίνησή τους δύσκολη, τα οποία μπορεί, είτε να οφείλονται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης των υπευθύνων, είτε στην ανεπαρκή ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Είναι καιρός, νομίζω,
να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε καλύτερα τα αποτελέσματα των πράξεών μας. Το να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας πάνω στο πεζοδρόμιο μπορεί να μας βολεύει, αλλά παράλληλα μπορεί να θέτει σε κατ οίκο περιορισμό συνανθρώπους μας με κάποια προβλήματα. Αναντίλεκτα, τα δακρύβρεχτα λόγια και οι αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού δεν αποτελούν λύση για το πρόβλημα. Είναι καιρός να αντικαταστήσουμε το συναίσθημα με τον ορθολογισμό και τα όμορφα λόγια με τα χρήσιμα έργα. Τελειώνοντας πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι οι πολίτες και οι πολιτικοί πρέπει να επωμιστούμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για να μετατρέψουμε την Καβάλα σε μια πόλη πιο φιλική για όλους και περισσότερο προσβάσιμη για τα άτομα με προβλήματα κίνησης ή όρασης.

Κείμενο και φωτογραφίες: Πολυχρόνης Τσεκουράκης.

8 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η παρουσίασή σου. Πολύ κατατοπιστικές οι φωτογραφίες σου. Χρήσιμα τα όσα μάθαμε σε έναν χρόνο. Αν μπορούσαμε και να τα μεταφέρουμε -όλοι- στους γύρω μας, θα ήταν το ιδανικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο άρθρο!
    Πολλά μπράβο φίλε Χρόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι Ντέμη ήταν ένα αρκετά χρήσιμο Σεμινάριο. Αυτό που μένει τώρα είναι να μας δοθεί η ευκαιρία να τα εφαρμόσουμε στην πράξη και όχι μόνο θεωρητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ φίλε Βαγγέλη. Ετοιμάσου για φωτο-εξορμήσεις και φωτο-ρεπορτάζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλη μέρα. Πολύ ωράια η ανάρτησή σου. Εχω βρεθεί στην Καβάλα και σαν περαστικός (για καφέ) αλλά και δύο φορές για σκακιστικό τουρνουά στο χώρο που είναι μπροστά στον παραλιακό. Τελι΄κα ίσως το μόνο σχετικά προσβάσιμο μέρος είναι ο δρόμος κάτω στο λιμάνι. Εχεις δίκιο είναι πολύ δύσκολη πόλη. Σε αντίθεση με την Κομότηνή και την Αλεξανδρούπολη. Αλλά ξέρεις εξαρτάται καιαπό τη γεωμορφολογία τους...

    www.stavraetos.blogspot.com
    www.farmakopoios.blogspot.com
    www.athanassios-ghikas.blogspot.com
    www.athanassios-ghikas.weebly.com
    www.helioupolis.ws

    www.surfwithmoney.com/?ref=29603
    http://mytesterjobs.com/user/index/ref/55645
    www.income4free.org/?ref=sakisg
    www.unitetrade.com/?ref=cherokee
    www.BigExtraCash.com/aft/1decaf0f.html
    www.paybox.me/r/cherokee
    www.geostring.com/?1167848

    www.neobux.com/?r=sakisg
    www.onbux.com/?r=cherokee
    www.clix-cents.com/?ref=cherokee
    www.allstarbux.com/?ref=cherokee

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Χρόνη. Προχθές στις 27/10 έκανα μια ορθοπεδική επέμβαση και φορτώθηκα δύο πατερίτσες. Απέκτησα "τετρακίνηση". Για έξοδο στα πεζοδρόμια της πόλης μας ούτε λόγος. Διπλά παρκαρίσματα ράμπες φραγμένες κλπ μου είναι γνωστά από προηγούμενη οκτάμηνη διαδρομή μου με πατερίτσες. Γι αυτό .... θα κάτσω σπίτι, θα αράξω σπίτι μέχρι να καλυτερέψω. Συγχαρητήρια για την ευαισθησία σου σ΄αυτό το μεγάλο ζήτημα. Φιλικά Γ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εικόνες που τις συναντάμε καθημερινά αλλά ίσως ποτέ η πρώτη μας σκέψη δεν είναι ο αντίκτυπός τους στην καθημερινότητα των τυφλών και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Γιώργο εύχομαι ολόψυχα περαστικά και να είστε σύντομα κοντά μας στο φωτογραφικό όμιλο. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή