Το ταλέντο είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυΐα είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν καν να δουν. (Άρθουρ Σοπενάουερ)

Με τη φιλοσοφία είτε θα αυξήσεις τις γνώσεις σου, είτε θα συνειδητοποιήσεις την άγνοιά σου. Ότι από τα δύο και αν σου συμβεί είναι καλό. (David Hume.)




Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Σκέψεις με αφορμή τη νηστεία...

Λόγω ημερών η πιο συνηθισμένη λέξη στα στόματα των ανθρώπων είναι η νηστεία . Το ζήτημα είναι κατά πόσο γνωρίζουμε την βαθύτερη σημασία της και κατά πόσο είμαστε συνεπείς απέναντί της. Για το λόγο αυτό κρίνεται επιτακτική ανάγκη να εξετάσουμε φιλοσοφικά τη σημασία της μακριά από δογματισμούς, διάθεση κηρύγματος και στείρους αφορισμούς.

Ας ξεκινήσουμε με τη νηστεία την οποία, λόγω ημερών, οι περισσότεροι προσπαθούν να τηρήσουν. Η επίκρατούσα ερμηνεία για τη νηστεία είναι να μην καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα και φυσικά αυτό είναι το μόνο εύκολο. Δεν συνειδητοποιούμε, ούτε και προσπαθούμε να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας απέναντι στους συναθρώπους μας. Καθημερινά εξαιτίας της αλλοτρίωσής μας από την καθημερινότητα, από τον ασθματικό τρόπο ζωής των πόλεων, καθώς και από τον άκρατο ανταγωνισμό του εργασιακού χώρου, έχουμε γίνει ατομικιστές. Συμπεριφερόμαστε σαν λύκοι στους άλλους και είμαστε έτοιμοι να τους κατασπαράξουμε προκειμένου να βρούμε και εμείς μια θέση στον ήλιο. Έχουμε γίνει όπως πολύ σωστα παρατηρούσε ο Αρθουρ Σοπενάουερ Homo homini lupus, μας έχει τυφλώσει ο άκρατος υλισμός και οι κατασκευασμένες από τη διαφήμιση επιθυμίες, με απότέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους άλλους γύρω μας, καθώς το τεράστιο εγώ μας έχει καταλάβει την ψυχή μας.

Η μικρονοϊκή αντίληψη ότι δεν θα φάω κρέας άρα βγήκα από την υποχρέωση δεν μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιθυμία είναι η πηγή της δυστυχίας του σύγχρονου ανθρώπου. Περνάμε τη ζωή μας με τον καημό ότι δεν έχουμε αποκτήσει όλα αυτά που θέλουμε, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι ποτέ δεν θα τα αποκτήσουμε, καθώς η επιθυμία είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο. Και από ψυχολογική άποψη αν το εξετάσουμε θα διαπιστώσουμε ότι για κάθεμιά ανάγκη που φτάνει στο συνειδητό, υπάρχουν δέκα ανάγκες που περιμένουν στις πτέρυγες του ασυνειδήτου. Ακόμα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διάσημος ψυχίατρος Irvin D. Yalom η βούληση μας καθοδηγεί ακατάπαυστα, γιατί μόλις μια ανάγκη ικανοποιείται, αντικαθίσταται σε λίγο από μιά άλλη και αυτή η διαδικασία συχεχίζεται για όλη μας τη ζωή. Ο κορεσμός παροδικά μας ικανοποιεί αφού τον ακολουθεί η πλήξη και έτσι ξαναρχίζουμε το κυνήγι των υλικών αγαθών που δεν τελειώνει ποτέ. Έτσι, η ζωή μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ατελείωτος κύκλος επιθυμίας, στον οποίο δεν υπάρχει χώρος για τίποτε το σημαντικό. Με μια τέτοια ζωή πέφτουμε στο επίπεδο της αέναης ικανοποίησης των ζωικών μας ενστίκτων και έτσι αργά η γρήγορα γινόμαστε πνευματικά τυφλοί και συναισθηματικά ανάπηροι.

Έτσι λοιπόν για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και κατ’επέκταση την κοινωνία λύκων στην οποία ζούμε, πρέπει μαζί με την νηστεία να βάλουμε φρένο στις επιθυμίες μας, στις παράλογες απαιτήσεις μας από τους άλλους καθώς και στον ανταγωνιστικό και εγωιστή εαυτό μας. Ακόμα καλό θα ήταν να έρθουμε ξανά σε επαφή με τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Ας προσπαθήσουμε να ξανά-πλησιάσουμε το συνάνθρωπο ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος ή θρησκείας. Τέλος, ας ξεφύγουμε από τη μιζέρια της καθημερινότητας και ας προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε ξανά μόνο με αυτά που αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου