Το ταλέντο είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυΐα είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν καν να δουν. (Άρθουρ Σοπενάουερ)

Με τη φιλοσοφία είτε θα αυξήσεις τις γνώσεις σου, είτε θα συνειδητοποιήσεις την άγνοιά σου. Ότι από τα δύο και αν σου συμβεί είναι καλό. (David Hume.)




Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

"Πορτρέτα"


       Για τον καλλιτέχνη η φωτογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατά ημερολόγιο. Με το φακό του ξεκλέβει και απαθανατίζει κάποιες στιγμές λίγο πριν χαθούν για πάντα στην αέναη ροή του γίγνεσθαι. Βέβαια δεν αποτυπώνει απλά την πραγματικότητα αλλά με τους φακούς του διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προσπαθώντας να της διδάξει τη θέση που της αξίζει. Στο πορτρέτο, θέμα μας είναι ο άνθρωπος, αυτό το πολύπλοκο και κυρίως αντιφατικό πλάσμα. Σε αυτήν την κατηγορία φωτογράφισης ο φωτογράφος προσπαθεί συλλάβει και να αποτυπώσει όλες εκείνες τις συναισθηματικές αποχρώσεις που κρύβει το ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά και τα δικά του ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία μέσα από τον τρόπο που θα επιλέξει να αποδώσει το θέμα του. Προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει να εξωτερικεύσει την εσωτερικότητα. Και αυτό θα το πετύχει μεταφράζοντας ένα συναίσθημα που βίωσε σε έργο τέχνης, στη συνέχεια ο θεατής θα εισπράξει με τη σειρά του το συναίσθημα αυτό και με την επιδοκιμασία ή την αποδοκιμασία του θα ανατροφοδοτήσει τον καλλιτέχνη. Έτσι η φωτογραφία μετατρέπεται αυτομάτως σε ένα μαγευτικό ταξίδι στο δαιδαλώδη συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου. Ο φωτογράφος θα φτιάξει ένα λαβύρινθο, ο θεατής από την πλευρά του καλείται να πιάσει το μίτο της Αριάδνης και να αποκρυπτογραφίσει τους υπαινιγμούς του καλλιτέχνη φτάνοντας μάλιστα σε ερμηνείες που ο ίδιος ο δημιουργός δεν είχε καν φανταστεί. Μόνο μέσα από αυτήν τη διαλεκτική των συναισθημάτων μπορεί το καλλιτεχνικό έργο να ολοκληρωθεί. 
Χρόνης Τσεκουράκης.

















































Οι φωτογραφίες και το κείμενο είναι ένα μέρος από την ομαδική έκθεση του Φωτογραφικού Ομίλου  Καβάλας με θέμα το πορτρέτο και ανήκουν στον Τσεκουράκη Πολυχρόνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου