Το ταλέντο είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυΐα είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν καν να δουν. (Άρθουρ Σοπενάουερ)

Με τη φιλοσοφία είτε θα αυξήσεις τις γνώσεις σου, είτε θα συνειδητοποιήσεις την άγνοιά σου. Ότι από τα δύο και αν σου συμβεί είναι καλό. (David Hume.)
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Vanessa Winship Βιογραφία και φωτογραφίες.

Vanessa Winship


Η Vanessa Winship γεννήθηκε το 1960. Αν και είναι 48 ετών συγκαταλέγεται στο νέο αίμα της φωτοδημοσιογραφίας.
Σπούδασε κινηματογράφο και φωτογραφία στο Λονδίνο και αμέσως μετά τις σπουδές της άρχισε να δουλεύει freelance και να διδάσκει.
Το όνομά της ακούστηκε το 1998 όταν απέσπασε το πρώτο βραβείο στην καλλιτεχνική κατηγορία στον διαγωνισμό world press photo.
Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε μια μακροχρόνια έρευνα στα Βαλκάνια, μέρος της οποίας αποτέλεσε το project “Albanian Landscape” με το οποίο ήταν υποψήφια για το βραβείο Oscar Barnack.
Τώρα ζει στην Τουρκία και έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις χώρες γύρω από την Μαύρη Θάλασσα. Είναι μέλος του πρακτορείου Vu.

Στο έργο της είναι εύκολο να διακρίνει κανείς εκλεκτικές συγγένειες με Koudelka και Οικονομόπουλο.
Δεν είναι μόνο οι θεματικές και οι μορφολογικές ομοιότητες που ευθύνονται γι' αυτό, αλλά κυρίως το βάθος και η εσωτερικότητα των εικόνων της.
Οι φορμαλιστικές της επιλογές είναι κλασικές και συγκρατημένες.
Ασπρόμαυρο χοντρόκοκκο φιλμ, μεσαίος ευρυγώνιος, αποφυγή της εξεζητημένης γωνίας λήψης και των έντονων τονικών αντιθέσεων, μετωπική ως επί το πλείστον αντιμετώπιση. Οι φωτογραφίες της εμπνέουν την σιγουριά του τεχνίτη που ξέρει τα εργαλεία του και πλέον επικεντρώνεται στην αναζήτηση του περιεχομένου.
Ένα περιεχόμενο όμως που το ανακαλύπτει μέσα από την συμβίωση με τα θέματά της.
Νιώθει κανείς ότι δεν βρίσκεται εκεί παρείσακτη και βιαστική, αλλά εμπλέκεται στις καταστάσεις που φωτογραφίζει.
Δεν θα την χαρακτήριζε κανείς πρωτότυπη, όμως παίρνει αυτό το είδος του ποιητικού ρεαλισμού, το υπηρετεί με συνέπεια και ευαισθησία και στο βαθμό που της αναλογεί, το αναζωογονεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου