Το ταλέντο είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυΐα είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν καν να δουν. (Άρθουρ Σοπενάουερ)

Με τη φιλοσοφία είτε θα αυξήσεις τις γνώσεις σου, είτε θα συνειδητοποιήσεις την άγνοιά σου. Ότι από τα δύο και αν σου συμβεί είναι καλό. (David Hume.)
Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε.Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε.

Το  είπε πολύ ποιητικά ο μεγάλος Καζαντζάκης,μήπως όμως δεν το βιώνει κι ο καθένας μας καθημερινά; Κυλάει ο καιρός , ρυάκι σε κατήφορο, μα τί μ’αυτό;  Όταν γεμίζει εποικοδομητικά, άξιος ο μισθός, κι άστον να κυλάει. Το παν είναι ν’ αφήνει ο καθένας το στίγμα του σ’ αυτή τη ζωή , να μην τη διανύει « αβρόχοις ποσίν», να προλαβαίνει να γράφει « το βίο και την πολιτεία του». Έμμεσα ο Καζαντζάκης στηλιτεύει την αναβολή, την τακτική « άστο για αύριο».  Σημαντικό είναι ο καθείς μας ν’ ανακαλύψει έγκαιρα την κλίση του κι εκεί να αφήσει το έργο του. Να αφήσουμε κατά μέρος την τακτική « τί μπορώ να κάνω εγώ;».Δεν είναι ανάγκη να σπαταλάς το χρόνο σου εξ ολοκλήρου ανάμεσα στα τρία κουτιά της εποχής( TV,αμάξι, διαμέρισμα). Δεν αξίζει να παθιάζεσαι αποκλειστικά  με το ποδόσφαιρο και να ξημεροβραδιάζεσαι, όμηρος μπροστά στην οθόνη, αξιολογώντας τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών( δε λέω, χρειάζεται κι αυτό , μα με μέτρο) κι ούτε να σκοτώνεις το χρόνο σου παρακολουθώντας ανούσια κι ανόσια ριάλιτι που τελευταία κατακλύζουν τη μικρή οθόνη και κατά κοινή ομολογία συνθλίβουν την προσωπικότητα του θεατή και κατακερματίζουν την αξιοπρέπειά του. Να  μην καταντάς γενικώς « άχθος αρούρης» λόγω απραγίας.
Δώσε διεξόδους στη ζωή σου. Ανακάλυψε καινούριες ευχάριστες ασχολίες .Διάβασε, γράψε, ζωγράφισε, γίνε φίλος με τη φύση και απόλαυσέ την, κάνε ορειβασία , συναναστροφές, δραστηριοποιήσου σε φιλανθρωπικούς ή φυσιολατρικούς συλλόγους ή απλά επένδυσε στο θεσμό της οικογένειας. «Carpe diem», έλεγαν οι Ρωμαίοι και δεν είχαν άδικο, « χρόνου φείδου» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι εκφράζοντας λακωνικά το ίδιο νόημα. Μην αφήνεις , λοιπόν, στιγμή ανεκμετάλλευτη και θα προλάβεις πολλά στη διάρκεια της αστραπής, που θα έλθει βέβαια και θα παρέλθει , θα απαθανατίσει όμως τη ζωή σου και το πολύτιμο , γιατί όχι, στίγμα που άφησες.  

Μιχάλης Τσεκουράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου