Το ταλέντο είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυΐα είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν καν να δουν. (Άρθουρ Σοπενάουερ)

Με τη φιλοσοφία είτε θα αυξήσεις τις γνώσεις σου, είτε θα συνειδητοποιήσεις την άγνοιά σου. Ότι από τα δύο και αν σου συμβεί είναι καλό. (David Hume.)
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Kλέπτης- κλεπτίστερος- κλεπτίστατος.


                                    

Τα παραθετικά του επιθέτου « κλέπτης» στην αρχαία  ελληνική. Ο  καθένας μας ας διαλέξει πού ανήκει , σε ποιο βαθμό δηλ. θετικό , συγκριτικό ή υπερθετικό; Όχι τίποτε άλλο , αλλά να βρούμε ποιος φταίει λιγότερο ή περισσότερο. Βέβαια,  ευτυχώς υπάρχουν και  κάποιοι που δεν έχουν καμιά σχέση μ’αυτό το επίθετο. Η αλήθεια είναι πως  δεν τα άρπαξαν όλοι το ίδιο! Αυτοί που τα άρπαξαν χοντρά , οι κλεπτίστατοι δηλ. πολύ δύσκολα ανακαλύπτονται , έχουν τον τρόπο τους. Ο  άλλοι εύκολα ανακαλύπτονται και πληρώνουν. Εδώ που τα λέμε χρόνια καυχόμασταν ότι καταγόμαστε από « κλέφτες και αρματωλούς» κι εμείς το επαληθεύαμε συνεχώς!  Μόνο που εκείνοι οι « κλέφτες» έκλεβαν τον κατακτητή, για να επιβιώσουν και να πολεμήσουν για να αποτινάξουν τον ξενικό ζυγό, ενώ εμείς κλέβουμε το ίδιο το κράτος, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε! Βέβαια και το κράτος πρέπει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του , που δεν είναι πάντα. Τέλος πάντων  καιρός είναι  να σταματήσουμε να  κλέπτουμε « ημάς αυτούς»( πολιτικοί τε και ιδιώτες) και αντί να κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στα παραπάνω παραθετικά,  καλό θα είναι να τους κατατάσσουμε στα παραθετικά του επιθέτου « έντιμος». Ίσως έτσι δούμε κάποτε μια άσπρη μέρα! Και νομίζω ότι μας αξίζει!
Υ.Γ. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα πολύ εξευγενισμένο λόγο........ έτσι μου βγήκε... άλλες φορές όμως!!! 

Κείμενο : Μιχάλης Τσεκουράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου